Filterkaffe

Denne side indeholder reklamelinks

En introduktion

Kaffe – med filterkaffe i front – er en enormt populær drik og med god grund. Der findes en næsten uendelig mængde af forskellige måder, man kan lave og drikke kaffe på, så der er altid noget nyt at opleve.

Kaffetyper

 • Sort kaffe
 • Kaffe med mælk
 • Kaffe med likør
 • Cappuccino
 • Iskaffe
 • Cafe latte
 • Cafe au lait
 • Americano
 • Cortado

Ovenstående er blot nogle af de mange forskellige måder at servere og nyde den populære kaffebønne på og her på hjemmesiden er det filterkaffen, der er i fokus.

Den klassiske kaffeform, som mange af os kender og er vokset op med, er jo filterkaffen. 

Det er som udgangspunkt sort kaffe bestående af vand og kaffebønner.

Filterkaffe er lig med hygge

Hvis du også er kaffeelsker, vil du helt sikkert nikke genkendende til det hyggelige og dejlige ved at drikke en kop kaffe.

Mange forbinder kaffen med morgenen, hvor man har mulighed for at nyde en stille stund og slappe af, inden dagen begynder.

Her hjælper kaffe med at give dig energi – hvis du altså drikker kaffe med koffein – og det kan hjælpe dig med at føle dig mere oplagt til dagen foran dig.

Det kan også være, du forbinder kaffen med en rolig stund om eftermiddagen eller med hyggelige aftaler med venner.

For mange mennesker, virker kaffen som et naturligt samlingspunkt, og den lægger nærmest selvfølgeligt op til gode snakke og sjove stunder sammen.

Kaffe kan laves til at være bitter, mild eller sød, og de mange forskellige typer af kaffer gør det derfor muligt, at nyde kaffe lige meget hvilken smag du selv foretrækker.

Kaffetraditioner i udlandet

Tager du til andre lande, vil du også ofte opleve, at deres kaffetraditioner er anderledes end i Danmark.

Det gælder især, hvis du forlader de vestlige lande.

Rundt om i verden er der masser af spændende inspiration at hente, og måske finder du en ny yndlingskaffe ved at rejse.

Endnu en grund til at elske filterkaffe er, at den kan have nogle positive egenskaber.

Udover at give dig energi, kan kaffe nemlig skærpe din hjerne og øge din præstationsevne.

Herunder kommer jeg ind på mange af de forskellige dele af det store kaffeunivers, så hvis du er glad for kaffe, skal du bare læse videre.

Pour over kaffe eller den alm. kaffemaskine

Her på filterkaffe.dk står filterkaffe naturligvis i det klareste lys, men der er ikke som sådan nogen rigtig eller forkert måde at lave kaffe på.

Den rigtige måde for dig kan komme an på din egen smag, dine rytmer, hvor meget tid du vil sætte af til kaffen, og hvor højt du går op i forskellige detaljer.

Så længe du nyder din kaffe, så laver du kaffen rigtigt.

Køb Pour Over udstyr her >>

To meget typiske måder at lave filterkaffe på er med en helt almindelig kaffemaskine eller som pour over kaffe.

Hvis en kaffemaskine ikke lige er dig, bør du overveje pour over kaffe. For at få det bedste resultat ud af din pour over kaffe, er det en god idé at sørge for at følge nogle gode anvisninger, indtil du har godt styr på det selv.

Køb dit Pour Over kit her >>

En ren kaffemaskine giver god kaffe

Hvis du har en kaffemaskine, er det vigtigt at holde den ren.

Det betyder både kanden og filter skal være rene, da kaffen simpelthen smager bedre, når den er lavet i en ren kaffemaskine.

Selvom de fleste nok ikke har tid eller mulighed for at gøre den grundigt rent hver eneste dag, er det godt at sigte efter i det mindste bare at få den skyllet af efter brug, og så gøre den ren når du har mere tid.

Og sørg så for at få maskinen afkalket med jævne mellemrum.

Hele kaffebønner

Hvis du elsker at lave og drikke kaffe, der er lavet på en mere gammeldags og traditionel måde, så er hele kaffebønner vejen frem.

At lave kaffe med hele kaffebønner er en stor fordel, da de er bedre til at holde på smag og aroma end formalet kaffe.

Kaffebønner har det derfor med at være det klare valg blandt kaffeentusiaster, der går højt op i kvaliteten af deres filterkaffe.

Når du skal riste dine hele kaffebønner, er der flere måder at gøre det på, og den rigtige måde kommer helt an på dine egne præferencer.

Det er faktisk mere normalt at købe kaffebønnerne allerede ristet og også her kan du vælge alt efter, hvad du foretrækker.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvor gamle kaffebønnerne er.

De skal nemlig gerne være så friskristede som muligt og helst inden for tre måneder.

Mangler du kaffebønner? Køb dem her >>

Opbevar dine kaffebønner koldt

Bliver kaffebønnerne for gamle, kan de miste smag, men et lille tip herfra er, at du kan opbevare dine kaffebønner koldt, da de herved bedre holder på aromaen.

Køber du stort ind, er det derfor anbefalet, at smide så mange af bønnerne på frys som muligt.

Foretrækker du mørkristede bønner? Disse har mere bitre toner, hvilket nogen foretrækker.

Hvis du til gengæld hellere vil have mere frugtagtige og bløde smagsnuancer, skal du gå efter lysristede bønner.

Du kan også vælge noget midt imellem, nemlig mellemristede bønner.

Det vigtigste er, at du kommer til at nyde kaffen, så du er nok nødt til at prøve dig frem, før du finder din yndlingskaffe.

Kaffebønner dyrkes i mange lande rundt omkring i verden, og disse forskellige kaffebønner kan medbringe forskellige smage.

Blandt nogle af de største kaffeproducerende lande finder vi

 • Brasilien
 • Colombia
 • Vietnam
 • Etiopien
 • Indonesien

Køb lækre hele kaffebønner her >>

Starbucks & Lavazza kaffebønner

Siger du kaffebar er det svært at komme udenom Starbucks og deres enorme indflydelse.

Den populære amerikanske kæde er den største i verden, når det kommer til kaffebarer, og man ser dem efterhånden lige meget, hvor man rejser hen.

Starbucks er derfor også en fast del af manges daglige rytme, og en fast destination for mange, når de har lyst til en kop kaffe.

Hvis du er stor fan af Starbucks populære kaffe, så kan du faktisk også lave det selv.

Forstået på den måde at det er muligt at købe Starbucks kaffebønner, så du kan tage dem med hjem og bruge dem i din egen kaffe derhjemme uden at skulle hen til den nærmeste Starbucks kaffebar.

Bønnerne kan købes i forskellige versioner som for eksempel “Dark Roast”, “Blonde Roast” og “Pike Place”, så du kan få lige præcis den type kaffe, du elsker.

Et andet populært mærke, der laver gode kaffebønner, er Lavazza.
Lavazza er en italiensk producent af malede kaffebønner, der typisk bruges til espresso.

Der er enormt mange Lavazza kaffevarianter at udforske, og mærket er derfor oplagt til de fleste kaffeelskere lige meget, hvad deres præferencer er.

Det findes nemlig i forskellige blandingsforhold og styrker, og der er derfor masser af muligheder for at gå på opdagelse.

Kaffekapsler er super populære

Starbucks, Lavazza og ikke mindst Nespresso kaffe findes i øvrigt også i kaffekapsel versioner.

Med kaffekapsler brygger du én kop kaffe ad gangen og det er en tiltalende metode for rigtig mange.

Er du kapseltypen? Køb dine kapsler her >>

 

Formalet kaffe

Hvis du ikke er interesseret i at købe hele kaffebønner, og kværne dem selv, er det oplagt at købe formalet kaffe i stedet. Det giver stadig en udmærket kop kaffe.
Der findes forskellige formalingsgrader og de passer til forskellige typer af bryggemetoder.
Det drejer sig her for eksempel om

 • stempelkaffe
 • filterkaffe
 • formalet espressokaffe

Kaffen til stempelkanden er den, der er grovest malet. På mellemniveauet finder vi filterkaffen og den finest formalede kaffe er dermed espresso kaffen.
Grovheden af den formalede kaffe har stor betydning for brygningen, da det påvirker, hvor hurtigt vandet løber gennem kaffen.
Espresso kaffe skal brygges ved, at vandet langsomt løber gennem kaffen, og derfor er kaffen meget fint formalet, hvor stempelkaffe decideret skal stå at trække, før det drikkes.
Filterkaffen er kendetegnet ved den lethed dens bryggemetode er, da det jo mere eller mindre blot kan suse igennem kaffemaskinen.
En Moccamaster kaffemaskine er eksempelvis blevet en klassiker ved at påstå at den kan brygge 10 kopper kaffe (1,25 liter) på blot 6 minutter.

Koffein i kaffe

Der er mange, der drikker kaffe, fordi de specifikt er glade for den opkvikkende effekt fra koffein.
Men hvad er koffein egentlig og bør du undgå det?
Koffein er et naturligt stof, der findes i over 60 forskellige planter. Udover i kaffen, kan koffein findes i andre føde- og drikkevarer.
Koffein bliver blandt andet også brugt i energidrikke som Red Bull, Monster m.fl. og det opkvikker dig ved at stimulere dit centralnervesystem og din produktion af adrenalin.
Dette får dine blodkar til at trække sig sammen, hvilket leder til en øgning af puls og blodtryk.
Man kan godt få for meget koffein, og du bør derfor være opmærksom på, hvor meget kaffe med koffein, du drikker om dagen og i det hele taget skal du være opmærksom på dit samlede koffeinindtag i fald du både drikker kaffe og koffeindrikke.
Voksne mennesker anbefales højst at indtage 400 mg koffein dagligt, hvilket svarer til cirka tre kopper af almindelig kaffe på 200 ml.
Hvis du ikke holder øje med dit indtag af koffein, kan du opleve ængstelighed, uro, søvnforstyrrelser og hyperaktivitet. Dette kan også opleves som decideret kaffedelirium.
Så hvis du er typen, der elsker at drikke masser af kaffe i løbet af dagen, kan det være en god idé, at noget af det er koffeinfrit.
Det er desuden værd at være opmærksom på, at koffein ikke har den helt samme virkning på alle mennesker.
Nogle mennesker er naturligt mere koffeinfølsomme, og der skal derfor mindre til, før de føler den opkvikkende effekt og desuden også de mere negative effekter, der kan følge med et for stort indtag af koffein.
Forskellen på vores koffeinsensitivitet skyldes genetiske forskelle samt variationer i leverens og centralnervesystemets funktionsevne.
Det betyder derfor, at nogle mennesker sagtens kan sove godt og tungt efter at have drukket kaffe, mens det samme koffeinindtag holder andre mennesker vågne hele natten.
Så selv hvis du ikke reagerer særlig meget på koffein, kan det sagtens være, at andre gør, og det er derfor altid vigtigt at være opmærksom på dit individuelle indtag af koffein.
Det skal dog siges, at folk der drikker kaffe dagligt udmærket godt ved, hvordan deres krop reagerer på kaffe.
Derfor har de fleste også en rigtig god idé om, hvor meget kaffe og andre koffeinholdige drikke de kan indtage uden at opleve ubehag eller andre negative konsekvenser.

Har du læst alt på denne side og er nået hertil så kudos, for det har været et langt skriv.

Du må virkelig være glad for kaffe og for filterkaffe især!

Her på hjemmesiden kan du se frem til skriverier og snak om især filterkaffe, bryggemetoder, vand og alt det der giver os en god kop kaffe.

Kontakt

Telefon

+45 3126 2829