Der er mange, der drikker kaffe, fordi de specifikt er glade for den opkvikkende effekt fra koffein.

Men hvad er koffein egentlig og bør du undgå det?

Koffein er et naturligt stof, der findes i over 60 forskellige planter.

Udover i kaffen, kan koffein findes i andre føde- og drikkevarer.

Koffein bliver blandt andet også brugt i energidrikke som Red Bull, Monster m.fl. og det opkvikker dig ved at stimulere dit centralnervesystem og din produktion af adrenalin.

Dette får dine blodkar til at trække sig sammen, hvilket leder til en øgning af puls og blodtryk.

Man kan godt få for meget koffein, og du bør derfor være opmærksom på, hvor meget kaffe med koffein, du drikker om dagen og i det hele taget skal du være opmærksom på dit samlede koffeinindtag i fald du både drikker kaffe og koffeindrikke.

Hvor meget koffein må man indtage dagligt?

Voksne mennesker anbefales højst at indtage 400 mg koffein dagligt, hvilket svarer til cirka tre kopper af almindelig kaffe på 200 ml.

Hvis du ikke holder øje med dit indtag af koffein, kan du opleve ængstelighed, uro, søvnforstyrrelser og hyperaktivitet.

Dette kan også opleves som decideret kaffedelirium.

Så hvis du er typen, der elsker at drikke masser af kaffe i løbet af dagen, kan det være en god idé, at noget af det er koffeinfrit.

Har koffein samme effekt på alle mennesker?

Det er desuden værd at være opmærksom på, at koffein ikke har den helt samme virkning på alle mennesker.

Nogle mennesker er naturligt mere koffeinfølsomme, og der skal derfor mindre til, før de føler den opkvikkende effekt og desuden også de mere negative effekter, der kan følge med et for stort indtag af koffein.

Forskellen på vores koffeinsensitivitet skyldes genetiske forskelle samt variationer i leverens og centralnervesystemets funktionsevne.

Det betyder derfor, at nogle mennesker sagtens kan sove godt og tungt efter at have drukket kaffe, mens det samme koffeinindtag holder andre mennesker vågne hele natten.

Så selv hvis du ikke reagerer særlig meget på koffein, kan det sagtens være, at andre gør, og det er derfor altid vigtigt at være opmærksom på dit individuelle indtag af koffein.

Det skal dog siges, at folk der drikker kaffe dagligt udmærket godt ved, hvordan deres krop reagerer på kaffe.

Derfor har de fleste også en rigtig god idé om, hvor meget kaffe og andre koffeinholdige drikke de kan indtage uden at opleve ubehag eller andre negative konsekvenser.